החיים בצל החרדה והפחד

חיים בצל החרדה והפחד: האם יש פתרון טבעי לטיפול בפחדים וחרדות בקרב ילדים ובקרב מבוגרים? איך תוכלו להתמודד עם פחדים וחרדות למרות המצב הקיים?

בימי קדם הגיב גופנו לחרדה כשראה אריה או כשרדפה אחריו חיה. הפחד בעבר היה קיומי ותגובת החרדה הייתה תגובה הכרחית שאותתה לאדם על סכנה ממשית שקיימת לחייו. הגוף הגיב על ידי העלאת פעילות בלוטת יותרת הכליה המייצרת יותר אדרנלין שמגביר את קצב הלב, מפעיל את השרירים, וגורם לגוף להגיב מהר ולברוח על מנת להינצל.

היום כבר לא רודפים אחרינו אריות וגם לא נמרים, אז איך זה קורה שלחץ ומתח תוקפים אותנו באופן יומיומי ומלווים אותנו במהלך כל היום? איך זה משפיע עלינו בבית, בזוגיות, עם הילדים, בעבודה ועם החברים? האם אנו יכולים להישאר רגועים במדינה שעסוקה כל הזמן במצב הביטחוני? האם העובדה שבעולם שבו אנו חיים כולנו רוצים להיות מוצלחים, טובים, מרוויחים, בריאים ויפים מאפשרת לנו לנוח? התוצאה של מתח תמידי היא פעילות עודפת של בלוטת יותרת הכליה ועודף אדרנלין בגוף שמובילים להתשה של הבלוטה ושל הגוף כולו.

במקרים בהם נמשכים הפחד והחרדה עלולות להופיע תופעות רבות, וביניהן:

חוסר מנוחה, רעד בגוף, פעימות לב חזקות, יובש בפה, הזעה מוגברת בכפות ידיים ובכלל, בעיות במערכת עיכול, בריחת שתן, לחץ דם גבוה, לעיתים לחץ בחזה, שינויים במצבי הרוח, סחרחורות, הפרעות שינה, הפרעות תיאבון, עייפות כרונית, אין אונות, היפרוונטילציה (נשימות מהירות וקצרות), כאבי ראש, כאבי גרון, תחושת מחנק והתקפי פאניקה. מצב זה עלול לגרום ואף גורם למחלות להתפרץ בגופנו, ועלינו לקחת אחריות ופשוט להירגע. הנה כמה כלים שיסייעו לכם לשפר את איכות חייכם ויאפשרו לכם לחיות בצורה רגועה יותר בעולמנו המתקדם:

תזונה.

למזון שאנו אוכלים ישנה חשיבות מכרעת על מצבנו הבריאותי ועל הכוחות והיכולות להתמודד במצבי לחץ. רמות נמוכות של סוכר בדם גורמות לבלבול, עצבנות, מתח,לחץ ודיכאון. לכן חשוב לשמור על רמות סוכר מאוזנות. אכלו ארוחה קטנה מידי שלוש שעות, אכלו בישיבה ובנחת, לעסו הרבה את האוכל, התרכזו רק באוכל ולא בחדשות ובעיסוקים אחרים. אכלו פחמימות מורכבות ודגנים מלאים שמעלים את רמות הסרטונין במוח שמרגיע את הגוף. אורז מלא, שיבולת שועל, אכלו הרבה עלים ירוקים המכילים ויטמיני B המסייעים למערכת העצבים. אם אתם סובלים מבעיות עיכול אכלו פירות וירקות עם קליפה המכילה סיבים תזונתיים בשילוב הרבה מים.

סידן ומגנזיום

המרגיעים את הגוף ומשחררים שרירים קיימים בפולי סויה, עלים יררוקים, אגוזים, מולסה, סלמון, סרדינים וברוקולי.

הימנעו מקופאין לסוגיו

אלכוהול, סוכרים מעובדים, ממתקים, עוגות, עוגיות, פחמימות ריקות ומשקאות קלים ממותקים. מזונות אלה גורמים לעליה של רמות סוכר ואז צניחה מהירה, והגברת הצורך במתוק ובסוכר.

פעילות גופנית מתונה

וסדירה במהלך השבוע גורמת לאיזון רמות הסוכר ושיפור תפקוד כל מערכות הגוף. לכן חשיבותה בהורדת מתח ולחץ- מכרעת.

טיפולי מגע

עיסוי רפואי, רפלקסולוגיה ודיקור מסייעים מאוד להרפיית השרירים והורדת המתח. לכן מומלץ לעשות טיפולי תחזוקה אפילו פעם בחודש כדי להרגיע את הגוף והנשמה.

צמחי מרפא

לטיפול בחרדות ומתחים ניתן להשתמש בצמחי מרפא כגון: ולריאן, היפריקום, קמומיל, פסיפלורה. שהם הצמחים הנפוצים והנגישים ביותר בשוק. חשוב להיוועץ עם בעל מקצוע למנוע היווצרות של קונטראיניקציה עם תרופות קונבנציונליות.

שמנים אתרים

עוזרים להירגע. ניתן להשתמש במבער להרחה או באמבט עם השמנים לבנדר, מליסה, יסמין, ילנג ילנג, קמומיל. אם ישנו צינון ניתן להוסיף מנטה או אקליפטוס. תוספת שמן ברגמוט מומלצת לאנשים הסובלים מאבדן תיאבון.

בהומאופתיה מודרנית ישנם מוצרי מדף שניתן לרכוש בכל חנות טבע:

  • R47 – להתקפי חרדה, פניקה ולכל התופעות שתוארו בפתיחה. לוקחים עשר טיפות עם קצת מים 3-5 פעמים ביום, בהתאם במצב.
  • R14 – מיועד בעיקר להפרעות שינה ולהרגעה כללית. אופן השימוש זהה ל R47 .
  • רסקיו– פורמולה של פרחי באך המסייעת בכל מצבי הלחץ כולל חרדת בחינות, פחד מעמידה מול קהל וכו'. התכשיר עובד באופן מידי ומרגיע. אופן השימוש: ארבע טיפות מתחת ללשון בעת הצורך. בפרחי באך ניתן לטפל באופן אישי ופרטני, טיפול הכולל גם שיחות שבאמצעותן ניתן לראות את החיים אחרת ולבחור להתנהל בצורה שונה.
  • טראומיל – פורמולה הומאופתית הניתנת בטיפות ומסייעת להרגעה וגם לשחרור מטראומה שחווינו. להזכירכם, גופנו רואה סיטואציות מסוימות כטראומה גם אם לא חשבנו כך.

נשימות.

מחקרים רבים מראים את הקשר בין נשימות נכונות (שאיפת אוויר מהאף ונשיפתו מהאף) כמרגיעות ומפחיתות התקפי חרדה. שלבו עם טכניקה זו גם דמיון מודרך: חשבו על מקום אחר שבו הייתם רוצים להיות, על ההוויה שלכם, מה אתם רואים מולכם ולידכם, קחו שלוש נשימות אף ותשאלו את עצמכם מה אתם יכולים לעשות למען עצמכם כדי להיות במקום בו אתם רוצים להיות?

כתיבה.

קחו דף ועט וכתבו כל מה שעולה בלבכם ובמחשבותיכם. קבלו את הפחד באהבה, תראו מה הוא בא להגיד לכם וכעת תראו את המהלכים הבאים שעליכם לעשות על מנת להיות במקום טוב יותר.

לסיכום,

רובינו חיים בעולם תחרותי התלוי בתוצאה. יש לנו את היכולת לחיות חיים קצת אחרים ובריאים יותר באופן משמעותי. אני רוצה להיות מציאותית, אבל עם זאת לקוות שתקפידו להירגע ולהיעזר בכלים שציינתי. הקפידו לאכול מסודר, הקפידו על פעילות גופנית סדירה, נשמו נכון, כתבו את מכאוביכם ותנו פתרונות יצירתיים. עשו מידי פעם טיפולי עיסוי או רפלקסולוגיה להרפיה של הגוף והכי חשוב – צחקו הרבה!!! כי אחרי הכול החיים יפים ומצחיקים. זכרו, הכול תלוי באלו משקפיים בחרתם להרכיב על העיניים: אופטימיים או פסימיים.

הכותבת מיטל אברהמי, – רפואה שלמה ברפואה משלימה